(בשיתוף עם קבוצת יח"צינו לאן ובעזרת הפוסט המופתי של לאון פלדמן מרדיו הקצה)
אחד הנושאים שמוזיקאים מתעסקים בו הרבה מאוד- זו השאלה איך להשיג כמה שיותר חשיפה תקשורתית למוזיקה שלהם. הרבה מאוד אנשים נפלאים ויקרים כתבו על הנושא וכתבה זו תתייחס קודם כל לשאלה מה זה יח"צ ומידע על אחד הכלים השימושיים ביותר- הקומוניקט ואיך עושים את זה נכון. הרבה מאוד פעמים יש בלבול במושגים שקשורים לקידום של מותגים מסוגים שונים, כי יש כל מיני קידומים. אחד מהם זה יח"צ - יחסי ציבור.
מה זה אומר? יח"צ מטפל בקידום שלך מול התקשורת על סוגיה השונים, כולל גם הפקת אירועים שמיועדים לקדם את המותג שלך (לפעמים כולל התעסקות ברשתות חברתיות אבל תלוי עם מי עובדים).
כשמדובר בלעשות יח"צ למוזיקה (גם לכל מותג או רעיון שהוא), הכוונה היא להעביר לתקשורת מידע עליך הכולל את המוזיקה שלך, תמונות ובעיקרון כל מה שנחוץ כדי שיועבר לקהל שלכם המסר: יש כאן מוזיקה שכדאי לכם לשמוע. שזו המטרה שאתם רוצים להשיג מהיח"צ.
איך יח"צ מעביר את המידע הזה עליך? אולי שמעתם על המושג "קומוניקט". קומוניקט, כמו שזה נשמע, הוא דרך להיות קומוניקטיביים וליצור קשר עם גוף התקשורת אליו אתם פונים- להודיע לתקשורת מה החדשות שיש לכם לספר להם. זה למעשה דף כ-A4 עם טקסט קצר מלווה בתמונה שהייתם רוצים לראות ליד הידיעה עליכם בעיתון. בקומוניקט אתם כותבים את הידיעה שהייתם רוצים שתיכתב על המוצר שלכם: מי אתם, פרטים על האלבום, הסינגל, ההופעה, הקליפ, המרץ' המיוחד - הסיפור שיש לכם לספר על זה. יש לא מעט עיתונאים שמסתפקים בהעתקה של מה שכתבתם, אולי בשינויים קלים שיתאימו להם, וזה מה שתקראו אחר כך בפרסומים.
הקומוניקט צריך לתת לעיתונאי את כל הפרטים החשובים:
-מי אתם
-סוג המוזיקה שאתם עושים
-פרטים חשובים או מיוחדים לגבי ההפקה שלכם (הקלטתם את כל הכלים בעצמכם? עבדתם עם איש מקצוע ששמו מוכר בתעשייה? השיר שלכם במקרה עוסק בנושא סופר אקטואלי? ציינו זאת. מצד שני דלגו על תחלופת המתופפים שלכם שאף אחד לא שמע עליהם).
-פרטי קשר מלאים שיאפשרו להשיג אתכם
-לינקים חשובים (במיוחד סאונדקלאוד להורדת השירים, יוטיוב, עמוד פייסבוק)
-אתר רשמי אם יש
- מה החדשות? לא כדאי לכתוב קומוניקט על דבר שקרה בעבר הרחוק, זה פחות "חדשות". אתם רוצים להעביר קומוניקטים וידיעות על דברים אקטואליים, שקורים עכשיו או בעתיד הקרוב לקראת משהו משמעותי שקורה (יציאה של סינגל, הופעה מיוחדת ששווה לדווח עליה). תחשבו על זה מהעיניים של אנשי התקשורת, הם רוצים לדווח לקהל היעד שלהם מה חדש, לא דברים ישנים.
לאון פלדמן, שדרן כאן גימל והקצה, כתב מדריך מצוין על איך שולחים את המוזיקה עצמה לשדרנים, ממליצה לקרוא.
איך הכי כדאי לפנות לגוף התקשורת? בואו נגיד למשל שאתם לא מכירים את גוף התקשורת (בואו ניקח לדוגמא את לאון היקר). אולי רק נתקלתם בשם שלו, התחלתם לברר והבנתם שהוא שדרן רדיו. לפני שאתם ישר זורקים עליו את הקומוניקט - תעשו שיעורי בית ותבינו מה סוג המוזיקה שהוא משדר? אם באתר או בפרסומים השונים זה עדיין לא אומר לכם הרבה, שווה פשוט להאזין לתכנית כלשהי, להבין את הכיוון ואם גם זה עוד לא מבהיר את התמונה - נסו לשאול ישירות, בפייסבוק - סליחה, הייתי רוצה לשלוח לך את המוזיקה שלי אבל לא ברור לי אם אתה מתעסק עם מוזיקה אלקטרונית. נניח שזה המצב שלך - לאון לא מתעסק במוזיקה אלקטרונית כל כך.
המוזיקה שלך היא דווקא להקת רוק סרף? זכית! אפשר לפנות ללאון. אפשר לעשות חיפוש ולבדוק מה המייל, או לבקש את המייל מלאון כדי לשלוח לו את החומרים כמו שהסברתי קודם וכמו שכתוב אצלו במדריך.
האם זה נכון יותר להשתמש ביח"צ מקצועי, או שעדיף לעשות את זה לבד? לכל צורה יש יתרונות וחסרונות.
טרם חוויתי את השירות שמקבלים עם יח"צ מקצועי, למרות שניהלתי כמה וכמה שיחות עם יח"צנים כשחיפשתי לעצמי וביררתי אם זה מתאים לי. הרושם שנוצר לי ברוב המקרים וגם לרוב היח"צנים עצמם מודים - זה פחות מתאים למי שממש רק מתחיל ואין לו הרבה כסף להשקיע בזה. בדרך כלל מדברים על תשלום ריטיינר חודשי של כמה אלפי שקלים לחודש, תלוי מה בדיוק מקדמים.
מצד אחד - מקבלים יח"צ מאיש מקצוע מנוסה, מקושר, שכבר יודע איך להתנהל עם התקשורת ויודע את כל הסודות שייקח לך זמן להבין ודי הרבה כוויות בדרך.
מצד שני - כדאי להתבשל ולהתנסות ביח"צ עצמאי.
כי היתרון המסוים שאולי יש בעבודה עם יח"צ מקצועי, שהם כבר פונים לשדרן והוא מכיר אותם ואת הסגנון של הפניה שלהם, חסר בו את הפן האישי, של אדם מול אדם. של הכרות. כשעושים יח"צ אישי - לפי מה שאמר עמי פרידמן, כתב המוזיקה של Ynet בועידת סאונדצ'ק שהתקיימה במרכז ענב - אין תחליף ליצירת קשר אישי והבעת עניין אמתית וכנה במה שהכתבת/שדרנית עושה. גם הם בני אדם, גם הם מייצרים מוצר שמיועד לקהל, גם להם חשוב לדעת שמה שהם עושים זה טוב. זה במינימום.
מהניסיון המסוים שכבר התחלתי לצבור לעצמי בנושא גם ככתבת תרבות שמקבלת קומוניקטים של אחרים, גם כמוזיקאית ששולחת את אלבום הבכורה וספר השירה החדשים שלי לעולם, גם מהניסיון שהיה לי כאקטיביסטית במחאה החברתית כשפניתי לגופי תקשורת שיסקרו למשל עצרת למען ניצולי השואה שהפקתי - יכולה לומר שכמות התגובות החיוביות עולה משמעותית כשיוצרים קשר אישי ומתייחסים לבנאדם ספציפית, הם מרגישים כאילו הם לא עוד מייל ברשימה שלך. וזה המון - אתם ודאי כלקוחות של מיליוני מוצרים ועסקים שמספימים לכם את המייל יודעים על מה אני מדברת. אתם לא רוצים לגרום לגופי התקשורת שאמורים לסקר אתכם, להרגיש ככה. מה עוד יכול לעזור לכם לעשות יח"צ טוב? להצטרף לקבוצה שלנו "יח"צינו לאן" אותה הקימה המוזיקאית תהל קליין. זוהי קבוצה סגורה המיועדת רק למוזיקאים שהם פעילים מבחינת רצון ליח"צן את עצמם באופן עצמאי. בקבוצה אנחנו מתייעצים לגבי אפשרויות היח"צ, הקידום והבוקינג של כל אחד ואחת מאיתנו (ונמנעים מפרסומים אישיים שלנו – לשם כך יש קבוצות אחרות – הקבוצה ממוקדת מאוד בשיתוף טיפים ומתן עצות בנושא יח"צ על בסיס ניסיון אישי של החברים בה). מהחוויה שלי, במקום להרגיש לבד ובתחרות - זה מרגיש טוב להיעזר במוזיקאים נוספים (לפעמים ותיקים או אנשי תעשייה מנוסים שמגיעים מדי פעם לתת עצה), לעזור לאחרים במה שאני יכולה ולהתקדם ביחד.
מדריכים שווים נוספים שראוי לבדוק: הבלוג של ברק וייס, נהדי לזר מהלזריה שכתב בבלוגו הותיק "אטמי אוזניים" על קומוניקטים.
רוצים להתייעץ אתי? דברו אתי!
コメント