אחת השאלות הנפוצות בקרב מוזיקאים בתחילת הדרך, היא השאלה האם הם צריכים להיעזר בניהול אישי- מישהו שיתכנן להם את הדרך, יקדם אותם, יעסיק אנשי מקצוע כמו יח"צ ובוקינג וכן הלאה (אל תדאגו אם כרגע יש פה מילים לא מוכרות, התרגום בגוף הכתבה). שיר אלוני, מוזיקאית ויועצת עסקית למוזיקאים כאן עם כל הטיפים והתשובות.
פ.ט. בארנום, אחד האמרגנים הכי מפורסמים בהיסטוריה Illustration by Christian Northeast; photograph from Pictorial Press Ltd / Alamy (man) נפתח רגע עם כמה מונחי יסוד: (מתוך ויקיפדיה) "אמרגן / מנהל אישי/ סוכן (נקרא בעבר אימפּרֶסָריו, מאיטלקית: Impresario) הוא אדם בתעשיית הבידור המהווה מתווך, יזם ומפיק אירועים בתחום המוזיקה (בעיקר הופעות חיות), התיאטרון והספורט (בדרך כלל בתחומי ראווה כגון תחרויות ומופעי רודיאו ואיגרוף). במאות קודמות היו אמרגנים אחראים על העלאת מופעי אופרה ובלט וייצגו להקות נודדות.
האמרגן אחראי על התחום הביצועי של המופע, על גיוס כוח אדם, על ארגון אולמות להופעות, דרכי תחבורה, מימון וכדומה ולעיתים אף על גילוי אמנים ודחיפתם."
יח"צ- יחסי ציבור- חלק מהשיווק שלך, מי שאחראי על יחסי ציבור אחראי בגדול על קידום שלך בערוצי התקשורת השונים וניהול אסטרטגי מתי ואיפה כדאי לפרסם מה.
בוקינג- התהליך שבו מתאמים את ההופעה שלך או האמנות שלך למקומות שונים - מועדונים, חברות, בתי ספר וכן הלאה. כולל חשיבה על עלויות, כרטיסים, מכירה של הופעה בתשלום ועוד.
אז מתי נכון לעבוד עם מנהל אישי/ יח"צ /אנשי מקצוע יקרים: -מוזיקאים (ולמעשה כל סוג של אמני במה, יוצרים וכד' שנדרשים לניהול כלשהו) לא צריכים ניהול חיצוני לפני שבנו את עצמם מספיק כיוצרים עצמאיים- קודם לבנות מספיק חומרים מקצועיים, לעבור זמן ארוך וסבלני של גדילה מול הקהל שלכם, בנייה עצמאית של הקריירה. בעיקרון- תנהלו את עצמכם כאילו שום מנהל לא יגלה אתכם. וגם אם כן יגלו אתכם- זה לא אומר שאתם צריכים להפסיק לעבוד! להיפך- עליכם לפקח על המנהלים ועל מי שעובדים אתכם לוודא שהם עובדים נכון ועוזרים לכם באמת. קודם צריכים להצליח לבד ורק אז זה אולי מושך מנהלים פוטנציאליים- הם ייכנסו וירצו להשקיע בכם כשהם יראו שיש לכם ביקוש, הקהל רוצה אתכם ומשלם על כרטיסים/מוצרים. -חשוב מאוד להתייעץ עם עורכ/ת דין לפני כל חתימה על כל מסמך שהוא!- אין להכנס לעבודה עם מישהו כולל קרובי משפחה או חברים, לפני שיש לכם הסכם ברור איתם- מה קורה בכל שלב של ההתקדמות, מה קורה אם לא מצליח, מה קורה אם כן מצליח (איך ההכנסות מתחלקות), מה קורה אם נפרדים וכן הלאה. -ניהול זו חשיבה אסטרטגית. תכנית לחצי שנה קדימה, כן להיות עם גמישות ואינטואיציה, אבל לשים תאריכים טנטטיביים להופעות הבאות. לחשוב מה הפעולות שהכי יקדמו אותך מול הקהל שלך, לחשוב על יוזמות יצירתיות, יצירת שיתופי פעולה עם עוד אמנים, לחשוב אילו מקומות הופעה הכי יתאימו לכם ועוד. -עוגנים של תוכן- יצירה והפצה, תכנון מתי משחררים ריליסים של הופעות וסינגלים. ככה שיש לכם רצף עקבי יחסית של פרסומים וקשר עם הקהל וגם זמנים למנוחה. שמירה על רצף הופעות ופרסומים לגביהן זה מעביר את המסר שזה קורה עכשיו, ולא משנה כמה קהל בא, להראות עשייה בשטח. -מומלץ למצוא בהתחלה מוזיקאים עם ניסיון להיעזר בהם למעקב משותף עם המשימות.או, להיעזר בחברים שרוצים ללמוד ניהול ומאוד מאד מאמינים בכם. בתוך להקה אפשר לחלק משימות ביחד- להקה שבה כולם עושים את העבודה תצליח יותר! יח"צ- תמיד כדאי לבוא עם סיפור מעניין, בהתחלה אפשר לעשות אחלה יח"צ עצמאי אבל כששואפים להישגים גבוהים יותר כדאי גם להיעזר ביח"צ מקצועי אבל לא בריטיינר (תשלום חודשי גלובלי של נגיד 5000 ש"ח, זה כמובן פחות בשבילכם בתחילת הדרך). אתם יכולים לעשות אחלה תחקיר על המקומות ששווה לכם לפרסם אליהם (נגיד… חדשותרבות של שדה! שלחו לנו דברים!) להבין את מי אתם יכולים לעניין.
רוצים להתייעץ אתי ולהבין ביחד אם אתם צריכים ניהול אישי? דברו אתי!
Comments