top of page
תמונת הסופר/תשיר אלוני

איך להתמיד עם החלטות השנה החדשה בהצלחה?

רבים מאתנו מתחילים שנה חדשה עם רצון לפתוח דף חדש ומחליטים מה שנקרא "החלטות של שנה חדשה": להפסיק עם משהו, להתחיל עם משהו, לעשות יותר, לעשות פחות, למשל לאכול פחות לחם, לעשות יותר ספורט... אבל סטטיסטית ההחלטות האלה לא מחזיקות מעמד הרבה זמן. יודעת. מניסיון. אז איך נצליח להתמיד עם ההחלטות האלה? ולמה בעצם אנחנו טורחים? | מאת: שיר אלוני | 2.1.22



מה שטוב בהחלטות של שנה חדשה, זה שהן דרך לעשות חשבון נפש עם עצמנו ולנסות לשפר או לתקן את המצב הנוכחי. זה הרצון: לקחת את המצב הקיים ולהגיד שאפעל כדי להגיע למטרה חדשה. למשל אם היום אני שוקלת 78, ארד במשקל ל-70 עד סוף השנה. מטרה. בהקשר של היצירה, זה יכול להיות: אני רוצה השנה להוציא לפחות סינגל אחד מהאלבום החדש, כל השאר זה בונוס. הלוואי שאצליח להוציא אותו בסביבות פברואר-מרץ.

או: אני רוצה לשלוט יותר על הפסנתר או הגיטרה, ממש להיות מעולה בזה.

או: אני רוצה לחזור לשגרת יום של לקום ב-6:00 וללכת לישון ב-00:00. לא משנה איזו מטרה או החלטה לקחתם, אתם חושבים על זה כמו שינוי קוד בתוכנה- שברגע שהקלדתם פקודה חדשה, המוח יבצע. והנה הכל קורה. אבל הניסיון של רוב האנשים וגם שלי אומר- שלרוב ההחלטות האלה לא מחזיקות מעמד. מכמה סיבות אפשריות: -הגדרנו חלום מסוים בלי להבין מה הפעולות היומיומיות הקטנות שיביאו אותנו לשם. אז זה נשאר בגדר חלום, לא תכנית עבודה. -הצבנו מטרה גדולה מדי- למשל לעבור ממצב של אפס כושר לריצות חמש פעמים בשבוע וזה לא ממש מחזיק מעמד כי זה שינוי גדול מדי. -אנחנו מוותרים מהר מדי- בדרך כלל עם שינויים גדולים, במיוחד שינוי של הרגלים רעים, מרוב הרצון להגיע כבר לתוצאה- אין לנו סבלנות, אנחנו שיפוטיים מדי כלפי עצמנו ולכן בסופו של דבר מוותרים. נוח יותר ליהנות מההרגל הרע מאשר להתמודד עם הכאב של הויתור עליו- הכאב המחשל שבסופו של דבר יביא אותנו לתוצאה המבורכת. ההרגל הרע גם "מנחם" אותנו על הבעסה שלא הצלחנו. -אנחנו לא מנהלים את הזמן נכון כדי שהמטרה תקרה- עומס של דברים אחרים או אי פינוי זמן מספיק ומחויב לטובת המטרה, גורמים למטרה להיעלם. גם אם אחליט שמהיום אני כל יום מצלמת קליפ קצר שלי שרה, אם אני לא אפנה לזה זמן ביומן ואוודא שזה קורה ברמה של הרגל כמו לצחצח שיניים על הבוקר, זה לא יחזיק מעמד כי... החיים. יש להם נטייה כזו להשתלט דווקא על החלטות השנה החדשה שלנו ובמיוחד על ההחלטות שיותר קשה להתמיד בהן. -פסססט. אל תגלו לאף אחד. יש מצב שאתם לא 100% אחוז רוצים לעשות את ההחלטה הזו? ועושים את זה רק כדי לרצות איזה אידיאל חברתי/ סביבתי? הכל טוב! רק כדאי להיות מודעים היטב לסיבות למה בכלל אתם טורחים לקבל את ההחלטה הזו ולהתחיל ליישם אותה. להבין לעומק למה אתם רוצים את זה. כי אם זה לא באמת מלהיב אתכם, או לא בוער לכם מספיק, זה כנראה לא יחזיק מעמד. השינויים החזקים ביותר בהרגלים, במיוחד מול הרגלים רעים, קורים (לי לפחות, אולי גם לכם) רק כשיש איום ברמת סכנת חיים שמעיר אותי- להבין שאם לא אפסיק לאכול מאכל X אני עלולה לפתח מחלה, או לקלוט שאני עושה משהו ממה שגרם להורים שלי ללכת לעולמם (אימא- קריסת ריאות מעודף עישון, אבא - קריסת כבד מהתוצאות של סכרת)... אז הרבה מההרגלים שלי או הניסיון שלי לצאת מהם, נובע מהלחץ לא למות כמו ההורים שלי. זה מנוע חזק שעוזר לי לא להיכנע לעישון, להיות מודעת למה שאני אוכלת ולפחות להשתדל לעשות תקופות בריאות יותר של אוכל או לאזן בין הדברים המושחתים לבריאים יותר. כשהבנתי בצבא שהגעתי למשקל שעלול להכניס אותי לסיכון לסכרת- זו הייתה שנה שירדתי במהלכה 30 קילו. גם לחיוב- המוות במשפחה שלי התניע אותי לעשות דברים ענקיים שלפני כן התמהמהתי בהם. לא סתם אומרים את הביטוי "קארפה דיאם"- זכור את יום מותך. זו תובנה חזקה- לזכור, הזמן שלנו לפחות בגלגול הזה מוגבל ולכן אם יש לנו רצון או חלום שממש קריטי לנו שיקרו בגלגול הזה, כדאי להתחיל לעבוד ברצינות. כי אין לדעת מתי הקוצר יניף עלינו את המגל הסופי. לרובנו- אם המניע או הרצון לא מספיק חזקים או יציבים- זה לא יחזיק מעמד. אז התחלתי קצת לומר מה עוזר לי להחזיק מעמד בהחלטות השנה החדשה שלי- אבל הנה עוד כמה דברים:

1. קודם כל, לנשום. שינויים, הרגלים חדשים, החלטות הרות גורל, הכל יקרה בזמנו הנכון ועם הרבה סבלנות ובעיקר חמלה כלפי עצמנו. אין ילד שלומד לקרוא רק כי החלטנו שהשנה הוא ילמד לקרוא. זה לוקח זמן ללמד את עצמנו משהו חדש. אז הרבה נשימה וסבלנות. 2. גם אם "נפלנו", לא נורא. לנסות שוב. או ליתר דיוק, להבין מה גרם לנפילה, מה הוביל אליה, מה היה הטריגר, ולמצוא מה אפשר לעשות אחרת בפעם הבאה. דוגמא מול הרגל רע: היה לי ריב בעבודה, הייתי מעוצבנת ולכן הלכתי לקנות אוכל מושחת כדי לפנק את עצמי. מה אפשר לנסות לעשות אחרת בפעם הבאה? לדבר עם חבר או חברה במקום ללכת למדפי הסופר הקרוב. לכתוב מכתב- לעצמי, לבנאדם שעיצבן אותי. לנגן את הרגשות החוצה. לעשות ספורט. ללכת לישון. לקחת הפסקה לעשות משהו מפנק כמו לראות סרט. יש המון דברים אחרים במקום ללכת לטרוף משהו (שבינינו לא כזה טעים באמת). דוגמא מול שיפור הרגלים/ ביצוע משימות לקראת מטרה: תיאמתי עם עצמי חזרה ודילגתי עליה כי "צץ משהו". אז להבין מה אפשר לשפר בניהול הזמן, במקום ודברים הצצים, כדי לוודא ששום דבר לא יפריע לי להתרכז. נגיד לשים את הפלאפון בחדר אחר ולתאם שעה עם תזכורת וצלצול. 3. לקחת הכל במנות מדודות. במקום לנסות לקרוא ספר שלם, קראו כל יום עמוד. לפעמים יהיה לכם שוונג לקרוא יותר. לפעמים לא תצליחו להתרכז ביותר מפסקה אחת. אפילו מספיקה הפעולה של לקחת את הספר לידיים, כדי לאמן את המוח שזה ההרגל שאנחנו רוצים. כשתוכלו לעשות יותר זה יקרה מעצמו בלי לכפות על עצמכם. 4. לא לנסות לשנות או לבצע המון שינויים והחלטות בבת אחת. חלקו את ההחלטות והביצוע שלהן לפי סדר עדיפויות, מה יותר דחוף לכם? מה יעזור להתניע את שאר השינויים? ואז תעשו את הדבר האחד הזה, תתמידו בו בערך חודש, או כמה שאתם מצליחים גם עם נפילות וחזרות. הכל טוב. לוקח זמן להרגלים להתקבע. ברגע שהרגל אחד הופך להיות אוטומטי כמו לקום בבוקר ולצחצח שיניים, אפשר לעבור ליעד הבא. 5. חברו את הדברים שקשה לכם לתרגל/לבצע- עם דברים שאתם אוהבים. אם אתם רוצים לקרוא יותר אבל קשה לכם- נסו לחבר את זה עם האזנה למוזיקה שאתם אוהבים. באופן כללי ביצוע של משהו כשיש מוזיקה זה עוזר המון :-) או למשל לעשות את אימון הגיטרה על חוף הים. לקחת חברה אהובה לעשות לה מופע פרטי כדרך להתאמן.

6. כל יום עוד קצת. בסופו של דבר, כל פעולה אפילו הקטנה ביותר, ככל שנתמיד נצליח להגיע למטרה שלנו. כמו בדוגמא עם הספר, בסופו של דבר נגיע לסוף. ויכול להיות שנגיע למטרה שלנו גם אחרי הרבה דברים שדייקנו ופיקסנו- מהמחשבה הראשונית שלפעמים היא גרנדיוזית אנחנו יורדים לקרקע הביצוע והדברים יכולים להיות שונים לגמרי, לפעמים יותר פשוטים וקלים, לפעמים הרבה יותר נועזים, אין לדעת אלא אם מבצעים. כל יום, עוד קצת. עוד משימה אחת, עוד עמוד, עוד ניסיון, עוד נפילה, עוד הצלחה, עוד.


7. ארגנו לעצמכם מסגרות זמן/מקום/אנשים/ חפצים שמעודדים אתכם- הרבה יותר קל לצאת לספורט בבוקר כשהנעליים מוכנות ליד המיטה. הרבה יותר קל להניע את עצמכם לאימון כשיש לכם חדר מאורגן ומסודר עם כל מה שאתם צריכים לאימון, סביבה שקטה ורגועה. הרבה יותר קל לבצע את המשימות כשיש אתכם מישהו שעוזר, מעודד, מכוון ואולי אפילו מדריך. כשיש מסגרת שמחזיקה אותך, במיוחד כשזה מקום פיזי להגיע אליו ופחות תלוי בך, זה עוזר לבצע את הדברים.


באופן כללי עוד משהו שעוזר זה להיעזר בחברים, יועצים, קהילה וכל מי שיכולים להיות המסגרת שלכם לשינוי.


צפייה 10 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page